Повдигат обвинение на Ангел Семерджиев 09.04 | 08:03

Имената на бъдещите „клиенти" на Темида се пазят в тайна

От Кремена Бедерева

До десетина дни се очаква да се повдигне обвинение срещу бившия шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Освен Семерджиев, с обвинения може да се сдобият още няколко човека, сред които дори и заместник-министър. Имената на бъдещите "клиенти" на Темида обаче все още се пазят в тайна, пише вестник "Монитор".

Семерджиев бе назначен от бившия премиер Бойко Борисов. Той бе отстранен в края на януари по време на масовите протести в цялата страна срещу високите цени на тока и бедността.

След съвещание в Софийската градска прокуратура вчера градският обвинител на столицата Николай Кокинов е възложил последни задачи на екипа от разследващи. Очаква се окончателните резултати да станат ясни след две седмици.

Кокинов обяснил, че за разследващите няма недосегаеми лица и няма да се поколебаят да обвинят дори министри, за които се съберат доказателства за престъпления. Градският прокурор допълнил, че разследването е разпоредено да се движи в най-кратки срокове и скоро ще бъдат обявени първите резултати от него.

До момента Семерджиев беше обект на няколко проверки от страна на прокуратурата. Държавното обвинение и Националната агенция за приходите проверяват имотното състояние на цялото му семейство. Освен това прокуратурата започна досъдебно производство срещу него за злоупотреба с влияние.

Делото е образувано заради съмнения, че е използвал своето служебно положение, за да даде на дружеството "Проенерджи трейд" лиценз за търговия с енергия за срок от 10 години. Така той бил осигурил за фирмата противозаконна облага, което е престъпление по чл. 283 на Наказателния кодекс, предвиждащо до 3 години затвор.

Освен това, в началото на месеца стана ясно, че прокуратурата е образувала 5 дела за ситуацията в енергетиката. Едно от тях е за виновни длъжностни лица в ДКЕВР, които са нарушили или неизпълнили задълженията си във връзка с издаването на решение, което е внесено в комисията и веднага е прието, за един ден, без да се направят необходимите анализи.

Водещи

Най-четени