Повече влияние на гражданското право върху кредитните агенции иска ЕП 08.06 | 16:11

Резолюцията на евродепутатите не е законово обвързваща

От Ивайло Ачев

Европейският парламент одобри перспективата кредитните агенции да бъдат подвластни на гражданското право при определянето на кредитните рейтинги. Евродепутатите одобриха още и създаването на Европейска фондация за кредитен рейтинг. Резолюцията на парламента обаче не е законово обвързваща.

Важен момент в промяната на правилата се явява и определянето на държавния кредите рейтинг. Евродепутатите се въздържаха от искане за значително намаляване на правомощията на частните кредитни агенции при определянето на държавен кредитен рейтинг. Въпреки това депутатите поискаха по-голяма прозрачност относно методите за изчисление на държавния кредитен рейтинг.

По отношение на Европейската фондация за кредитен рейтинг депутатите искат тя да се явява контрапункт на трите най-авторитетни международни кредитни агенции в момента – Moody's, Standard & Poor's и Fitch.

Решението на евродепутатите показва, че политическите противоречия около промяната на правилата за работа на кредитните агенции са поизчерпани. Резолюцията идва само няколко седмици преди Европейската комисия да даде официално своите предложение за допълнителни законови мерки по отношение дейността на кредитните агенции.

Водещи

Най-четени