Повечето малки банки в САЩ все още живеят на държавна помощ 25.04 | 15:16

Малките американски банки не успяват да се съвземат от кризата

От Ивайло Ачев

Вече почти четири години след пика на кризата в банковия сектор в САЩ по-малките американски банки, които са взимали държавни заеми, за да оцелеят, продължават да изпитват трудности.

Според последния доклад на инспектора по програмата за спасение на американския банков сектор на Джордж Буш (TARP) 351 регионални и общински банки в САЩ продължават да разчитат на програмата.

Рискът за тези банки се увеличава и заради факта, че през 2013 година те трябва да платят почти двойно по-голям дивидент на държавата спрямо 2008 година – 9%. Цели 163 банки или 46% от всички в TARP не са платили дивиденти на обща стойност 306 млн. долара.

Влизането в TARP задължава банките да дадат на американското финансово министерство преференциални облигации и правото да се купуват още ценни книжа на банката в замяна на държавна помощ – фактическа национализация.

До момента над 100 такива банки са успели да излязат от TARP, т.е. върнали са държавната помощ, която им беше оказана, за да не фалират. Всъщност 137 банки са излезли от TARP посредством друга федерална програма – Фондът за отпускане на заеми на малкия бизнес.

Водещи

Най-четени