Погват брокерите за укриване на доходи 13.01 | 12:30

Повечето комисионни за сключени сделки оставали тайна за данъчните

От Десислава Маданска

Данъчните погват брокерите на имоти, като ще ги проверяват за укриване на доходи. Информация за това кои са най-честите нарушения, които се правят при покупка и продажба на имот, инспекторите са поискали от бранша още в края на миналата година.

Идеята е събраната информация да се използва за осветляване на доходите на всички брокери и увеличаване на приходите в хазната, информира в. "Стандарт".

От получените данни станало ясно, че повечето комисионни за сключени сделки или се укриват от данъчните, или се обявяват в много по-малък размер от реалния.

Друг проблем пред служителите бил изповядването на сделките на данъчна оценка, а не върху реалната им пазарна цена. Макар да е в ущърб на бюджета, подобна практика често се приветства от купувачите и продавачите, защото самите те плащат по-малко.

Инспекторите отчитат, че изповядването на сделката върху данъчна оценка обаче може да изиграе много лоша шега най-вече на купувачите. Въпреки че това спестява средства, като намалява таксата за нотариуса, изповядал сделката, както и налога за прехвърляне на имота, е възможно, ако по една или друга причина сделката бъде развалена, купувачът да претендира за обезщетение в размер на сумата, вписана в нотариалния акт. Така ако той е платил 100 000 лв. за апартамент, но в нотариалния акт пише, че е дал 20 000 лв., при разваляне на сделката, може да поиска най-много 20 000 лв.

От бранша споделят, че некоректните брокери могат да бъдат познати по това, че обикновено работят с по-ниска комисионна от 1-1,5%. Често заради това те надували изкуствено цената на апартамента. Друг белег е отказването на касов бон или фактура, както и личната им реклама като собственици или пълномощници за имота.

Друг проблем, с който често се сблъскват клиентите е, че комисионната не им спестява обикаляне на ред институции за уреждане на документите за сделката. Макар да има възможност с пълномощно брокерът да извади всички необходими документи, най-често работата на посредника, особено този с ниска комисионна, се изчерпва до срещането на купувача и продавача.

Водещи

Най-четени