Погнаха фирми от захарния бизнес за източване на ДДС 10.05 | 13:11

Държавната хазна губела между 140 и 200 млн. лева годишно само от захарния сектор

От Андриян Георгиев

В момента течала акция на НАП и МВР срещу фирми от захарния бизнес за източване на ДДС, каза Симеон Дянков.

Запитан дали сред фирмите има и такива на Гриша Ганчев, Дянков посочи, че "бизнесменът е от Северна България".

"Става въпрос за голям брой фирми - над 20 свързани фирми. Става въпрос за голям, добре известен български  бизнесмен и по първоначални преценки на дирекциите в НАП по този начин ДДС измамите в този сектор или ще изчезнат, или поне ще се намалят с огромен процент", каза министърът, цитиран от БТА.

До края на деня и в следващите часове би трябвало вече да излезе подробна информация за фирми, задържани хора и количества, посочи Дянков. 

Симеон Дянков разкри, че "сладкият” сектор отдавна показвал признаци на злоупотреби: "Още от 2002, 2003 г. е имало доклади и в НАП, и в различните структури на сигурността за системни нарушения и в големи количества. В тези доклади се дават оценки, че от ДДС измами, само в сектор "Захар”, загубите на държавата са от 140 и 200 млн. лв. годишно”.

Министърът отчете и своите заслуги на "будител” в разкриването на престъпната схема: "Още преди около 2 години поисках от съответните дирекции в НАП не само да пишат доклади и да четат доклади на други институции, а да се заемат с този въпрос – разбира се, и с различни други структури под ръководството на министър Цветанов”.

Водещи

Най-четени