Под една трета от младежите между 15 и 24 г. са безработни 18.12 | 16:46

Целта е до 2020 г. нивото да падне до 7%

От Елица Елефтерова

Нивото на безработица на младежите между 15 и 24 г. към момента е 28,1%. Целта, която си поставя Министерство на труда и социалната политика е до 2020 г. нивото на безработица на всички младежи да бъде сведен до 7% от общия брой безработни за страната. Това обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова след края на заседанието на кабинета. 

Според Янкова понижението може да бъде постигнато чрез Национален план за изпълнение на европейската гаранция за младежта, който беше приет днес от Министерски съвет. 

Самият план се състои от две основни части. Първата е превантивна и цели активиране на младежите за търсене на работа и включване на допълнителна квалификация или завършване на обучение. Втората част на гаранцията включва мерки за интегриране на пазара на труда. 

За изпълнението на тази гаранция още в началото на 2014 г. ще бъде създаден координационен съвет с председател министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. Целта на този съвет е да извършва контрол и мониторинг върху изпълнението на стратегията за младежта. 

Планът ще започне да функционира още на 1 януари със средства от националния бюджет в размер на 24 млн. лв., което е близо една трета от отделените пари за изпълнение на националния план за заетостта за 2014 година. 

Общо за целия период - от 2014 г. до 2020 г. за всички младежи до 29-годишна възраст страната ще разполага с близо 409 млн. лв. Основната концентрация от тези средства - около 230 млн. лв., ще бъдат разходвани в различни програми и мерки за предоставяне на услуги през 2014 и 2015 година, а акцентът ще бъде насочен към младежите до 24 години. 

Целта на плана е да се подобри квалификацията, тъй като 49% от безработните младежи до 24 г. са с основно и по-ниско образование и едва 7% са с висше образование. Общият дял на безработните висшисти до 29 г. е 12%, което, според Янкова, не е високо.

Средствата ще бъдат включени в различни програми и услуги, които през годините до 2020 г. ще обхванат около 420 000 младежи. 

Всеки младеж, който попадне в тази програма, ще получи в рамките на 4 месеца услуга, която е съобразена с неговите потребности - например повишаване на квалификацията, намиране на стаж или работа и т.н.   През 2014 г. индивидуални планове за действие се очаква да бъдат изготвени на 75 000 младежи. Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" предвижда с 30 млн. евро да бъде осигурена нова заетост на 1270 младежа, а 14 000 ще бъдат включени в мотивационно обучение.

Общо за 2014 г. очакваните средства, които ще бъдат разходвани за дейности, свързани с интегриране на младежи на пазара на труда, са 124 млн. лв. Средствата са осигурени от еврофинансирането по гаранцията за младежта, националния бюджет и пари, които са по настоящата програма "Развитие на човешките ресурси". 

Водещи

Най-четени