Подкрепяме унгарската инициатива за нов газов коридор 24.02 | 20:10

Вигенин участва на срещата на външните министри на страните от Вишеградската група

От iNews.bg

"Предизвикателствата на стратегическото развитие и климатичните промени, динамично изменящата се глобалната енергийна картина, амбициозната политика на ЕС по въпросите на климата и енергетиката налагат високи изисквания към всички нас". Това заяви в Будапеща външният министър Кристиан Вигенин в изказването си на срещата на външните министри на страните от Вишеградската група и България, Румъния и Гърция.

По думите му трябва да се положат целенасочени усилия и да се покаже иновативно мислене, за да има сполучливост с тези предизвикателства в контекста на енергийната сигурност – диверсификация, разширяване и модернизация на енергийната инфраструктура, енергийна ефективност, устойчивост, конкурентоспособност, нисковъглеродни технологии, преминаване към устойчив микс и модел на консумация.

Министър Вигенин изрази българската позиция, че реализацията на Южния газов коридор е важна стъпка за постигане на диверсификация на източниците на природен газ за европейския пазар и към повишаване на енергийната сигурност на ЕС и Европа като цяло.

"България, заедно с Гърция и Румъния, може да играе ключова роля за интеграцията на югоизточноевропейския енергиен пазар в европейския", подчерта министърът.

Той допълни, че провеждането на координирана политика може да улесни създаването на интегриран регионален пазар със съответната инфраструктура, необходима за свързването на енергийните системи съгласно европейското законодателство.

По думите на Кристиан Вигенин, изграждането на регионална инфраструктура е само стъпка към постигането на основната ни краткосрочна цел – функциониращ и ефективен интегриран енергиен пазар в ЕС.

"В тази връзка е много важна инициативата на страните от Вишеградската група да създадат помежду си интегриран пазар на природен газ до края на 2014 г. Уверени сме, че той ще играе ключова роля за развитието на европейската енергийна инфраструктура по оста север-юг”, каза още българският външен министър.

Според Кристиан Вигенин, инициативата за нов газов коридор, свързващ държавите Югоизточна Европа със страните от Вишеградската група и регионалния енергиен пазар, дава възможност за префокусиране върху по-достъпни и по-лесно осъществими цели, по-навременна идентификация и смекчаване на рисковете, развиване на пазарните възможности и прилагането на общи стратегии, базирани на съвместно управление и използване на източниците.

"Тази инициатива съвпада с интересите и визията на България за развитие на газовата инфраструктура в региона, като се даде предимство на свързването на съществуващите национални газови системи, вместо да се залага на проекти, които изискват огромни инвестиции, като Набуко, например", заяви пред колегите си Вигенин.

По думите му, предложението на В4 е от полза за страните от Югоизточна Европа, защото то дава допълнителна възможност за общ диалог с европейските институции за реализирането на приоритетни проекти за свързване на системите и развитие на националната газова инфраструктура. "То може да послужи и като допълнителен стимул за привличане на интереса от страна на частния сектор за инвестиции", допълни той.

Кристиан Вигенин отбеляза, че координираните усилия на България, страните от Вишеградската група, Румъния и Гърция ще бъдат далеч по-ефективни по отношение на осигуряването на политическата, институционална и финансова подкрепа за проекти от общ интерес, както и за установяването на успешен диалог с потенциални инвеститори.

В заключение външният министър наблегна върху необходимостта да се запази динамиката на процеса и нивото на подкрепа за унгарската инициатива за дискусия по правни, регулаторни и технически аспекти на експертно равнище, като изрази готовността на България да домакинства първата такава среща.

В рамките на визитата си в Будапеща министър Кристиан Вигенин проведе двустранни разговори с колегите си от Полша и Чешката република – Радослав Шикорски и Лубомир Заоралек.

Водещи

Най-четени