Подкрепят приоритетно малките производители 17.03 | 11:31

Субсидия до 1000 лв. не стига за стартиране на стопанство, смята Греков

От Десислава Маданска

Субсидията до 1000 лв., която ще получат 23% от производителите, е значително малко за стартирането на малко стопанство. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред TV7.

Според него е необходимо да се подаде ръка на онези малки земеделски производители, които се опитват да стартират и да си изкарват хляба от земеделско производство.

По думите му тази мярка няма да ги направи богати, но ще им даде възможност да започнат да отглеждат отделни култури.

Греково посочи, че страната ни в момента се намира в период, в който трябва да има преструктуриране на малките стопанства и те да станат средни. Той обясни, че тази мярка е съгласувана с европейските изисквания. Стопаните ще получат парите през 2015 г., когато ще се почувства и реалния ефект.

"Опитваме се да балансираме тази политика. За нас са важни всички земеделски производители”, допълни земеделският министър.

Относно Фонд "Земеделие” Греков, каза че се ръководи от това, ако има промени те да не бъдат за сметка на професионализма на хората. Според него в момента е важно на работещите да се даде възможност да договорят, рамкират и класират всички близо 1300 проекта.

Като бъдещ проект министърът очерта предоставянето на възможност голяма част от земеделската земя в България да бъде поливана от различни източници.

Водещи

Най-четени