Подписаха още един договор за удължаването на живота на „Козлодуй“ 14.03 | 15:47

„Русатом Сервис“ ще направи оценката и на системите извън реактора на блок 5

От iNews.bg

Нов договор във връзка с удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй" беше подписан днес между централата и "Русатом Сервис". Той се отнася до изпълнението на дейностите за оценка на програмите за контрол на състоянието на метала и за провеждането на оценка на конструкциите, системите и компонентите на оборудването на неядрената част на Пети енергоблок на Първа атомна. Подписаният днес документ представлява продължение на основния договор между двете компании, по който вече беше оценено състоянието на реактора и бяха предприети необходимите мерки за продължаване срока му на експлоатация/

За изпълнение на предстоящите дейности в качеството на експертна организация ще бъде привлечено обединението "НПО ЦКТИ" - Санкт Петербург, което ще направи анализ на безопасността, изчисленията и оценката на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите, важни за безопасността на блока.

Днес на площадката на АЕЦ "Козлодуй" бе проведена и стартова среща със специалистите. Проектният екип на"Русатом Сервис" и експертите на централата обсъдиха планираните за тази година дейности и мероприятия за подготовката на плановия ремонт на Пети блок. Именно през това време ще бъдат направени анализът и оценката на състоянието на елементите на турбините и сепараторите-паропрегреватели.

Настоящият договор се явява отделна част от втория етап на основния проект за удължаване на срока на експлоатация на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

Водещи

Най-четени