Подписахме и последния договор за интерконектора с Румъния 31.05 | 12:04

Новата тръба ще бъде готова преди края на тази година

От iNews.bg

България сключи окончателния договор за изграждането на междусистемната газова връзка с Румъния. Това става на базата на подписания в началото на април т.г. контракт между "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз" за изграждане на основния газопровод от подводния преход под река Дунав, което се случи след проведена успешно процедура по реда на Закона за обществените поръчки от страна на българското дружество. В допълнение към подписания тогава договор, вчера представители на ръководствата на двата газопреносни оператора подписаха и договор за изграждане на газопровода под река Дунав.

Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение от "INSPET” АД (лидер) и дружеството "HABAU PPS Pipeline Systems” OOД (асоциирано дружество).

Изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България–Румъния е планирано да приключи до 214 дни, считано от откриването на строителната площадка на българска и румънска територия до подписване на Констативен акт 15 за строежа на територията на България и протокол за приемане на територията на Румъния. Очаква се всичко да приключи още преди края на тази година. Дължината на прехода е 2.1 км., а максималният капацитет на интерконектора ще е 1.5 млрд. куб. м. газ годишно

Водещи

Най-четени