Подписването на договора за "Южен поток" се отлага 08.11 | 10:48

То ще се състои другата седмица, тъй като петък е обявен за Ден за траур

От Ралица Стоянова

Договорът за "Южен поток" няма да бъде подписан в петък (9 ноември), както беше съобщено вчера, тъй като за тогава е обявен Ден на траур. Вероятно договорът с "Газпром" ще бъде подписан следващата седмица, в сряда или четвъртък. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус".

Трасето на газопровода "Южен поток" ще бъде изцяло ново съоръжение и няма да ползва в нито една своя отсечка съществуващата газопреносна система, каза Добрев.

Ползите от "Южен поток" за България са многостранни - от една страна, приходи от транзита на газ, от друга - разкриване на нови работни места, посочи министърът.

Добрев заяви, че инвестицията в проекта ще бъде повече от 3 млрд. евро, макар че точнатa ѝ стойност ще стане ясна, след като се състоят процедури за избор на изпълнители.

"Надявам се, условията за цена за доставка на природен газ от Русия да са по-добри от договорената отстъпка от 11%", каза икономическият министър. Той обясни, че  все още вървят преговори за цената на доставките на газ от Русия. Един долар разлика в цената на газа при консумация от 3 млрд. кубика означава 3 милиона долара на година. "Може да бъдете сигурни, че ние се борим за всеки долар и всеки цент и съм убеден, че ще постигнем по-добри условия, отколкото отстъпката, постигната април месец от 11%", изтъкна Добрев.

Конфигурацията на газопровода е с дължина на основната тръба приблизително 540 км и с отклонение към Провадия от 59 км, три компресорни станции – Варна, Лозен и Расово, със съответни лупинги към основния газопровод, с технически капацитет от общо 63 млрд. куб. м. газ годишно. Приемният терминал и КС "Варна” са на една площадка.

Водещи

Най-четени