Подробна карта ще показва къде мобилните оператори имат обхват 25.07 | 16:02

Абонатите често прихващат чужди сигнали и плащат солени такси, посочват от КРС

От Мария Стоянова

Мобилните оператори ще бъдат задължени да публикуват подробна карта на населените места в България, които попадат в обхвата им. Ако посоченото не отговаря на истината, фирмите ще бъдат санкционирани. Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Целта е потребителите да са наясно в кои населени места в страната съответният оператор има покритие и какъв пакет услуги точно предлага. Според Божков по този начин ще спрат измамите със сключване на договори, които не отговарят на възможностите на оператора да осигури заплатените услуги.

В момента абонатите от пограничните райони често са ощетени, защото говорят на много по-скъпи тарифи на чуждите мобилни оператори, чиито сигнал е по-силен. Това е редовен проблем на потребителите в близост до границата с Турция.

По думите на Божков се забелязва тенденция смущенията от чужди радиостанции на българска територия да намаляват все повече.

По негово мнение проблемите са решени благодарение на добрите отношения с турския регулатор, който е изискал да се намали мощността на излъчването на станциите от южната ни съседка.

Водещи

Най-четени