Поевтиняване на тока под условие 23.06 | 12:40

Облекчението в добавката за зелена енергия е за индустрията, а не за МОЛ-ове и хотелски комплекси, каза председателят на КЕВР

От Галина Александрова

Възможно е при определени условия да бъдат понижени цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 1 юли след окончантелно решение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В петък регулаторът ще се произнесе кога ще бъдат обявени цените - дали срокът ще бъде отложен с един месец или не, но е необходимо в рамките на тази седмица да има и решение на Народното събрание за това. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов по време на енергиен форум за либерализацията на енергийния пазар.

Иванов подчерта, че регулаторът ще приеме на драго сърце всяко решение, което може да доведе до намаляване на цените за бита и за бизнеса.  Но до намаляване на такса задължение към обществото би могло да се стигне само при наличие на значими нови обстоятелства, беше категоричен той.

Такива биха били например установени при  проверката на Агенцията Държавна финансова инспекция /АДФИ/ нарушения при отчитане на инвестиционните разходи в сектора на ВЕИ. В  случая става въпрос за нарушения при присъединяването на обекти от ВЕИ сектора, на които ще бъде отнет лицензът, както и за завишени инвестиционни разходи. Намаляването на разходите на държавните дружества в енергетиката с 10% също би било основание за редукция на оспорваната такса.

Облекчението в добавката за зелена енергия е предназначено за индустрията, а не за МОЛ-ове и хотелски комплекси, заяви още Иван Иванов. "Според европейските директиви големи индустриални предприятия имат право да получат облекчение при плащането на добавката за зелена енергия като компонент в добавката задължение към обществото. Искания от страна на МОЛ-ове, затворени жилищни комплекси и хотели по морето също да се възползват от облекчението не отговарят на европейските директиви", категоричен е Иванов.

Иванов припомни, че изготвената от трите министерства - МЕ, МИ и МФ наредба към Закона за енергетиката след окончателното й одобрение и публикуване в Държавен вестник ще даде 85 процента отстъпка от добавката за зелена енергия за енергоемката индустрия. Но другите две добавки - за американските централи и производството на електроенергия по високоефективен начин трябва да бъдат плащани от всички, обясни председателят на КЕВР.

По-рано пред БНТ председателят на комисията за енергетика към НС Делян Добрев също каза, че 55% от фирмите, които настояват за намаляване на критериите, са от сектора на услугите. Той потвърди, че отлагане на цените на електроенергията с един месец може да има само при нови, съществени обстоятелства, които ще станат ясни след доклада на АДФИ за ВЕИ сектора.

Министерство на енергетиката ще свали прага в Наредбата за облекчаване на производството от ВЕИ, стана ясно от думите на заместник-министъра на енергетиката Николай Николов пред журналисти. Той отказа да се ангажира дали критерият ще падне до 2 ГВтч. Ведомството тепърва ще прави и анализ откъде могат да се свият разходите на дружествата в държавната енергетика. По думите му това в никакъв случай няма да е за сметка на инвестиционните разходи.

Председателят на КЕВР изрази надежда енергийната борса да започне да функционира от 2 ноември, а от началото на следващата година енергийният пазар вече да е либерализиран. С навлизането на борсовата търговия и либерализацията на пазара постепенно ще отпадне ангажимента на КЕВР да регулира цените за крайните потребители, ще остане в правомощията на регулатора единствено определянето на добавката задължение към обществото, в която влизат компонентите разходи за зелена енергия, разходи за енергията от когенерациите на топлофикационни и заводски централи и разходите за изкупуване на енергия по дългосрочните договори с двата американски ТЕЦ, посочи Иванов, цитиран от БТА.

Иван Иванов подчерта, че КЕВР с много усилия е представила един балансиран ценови модел, стъпващ върху моментните условия. По думите му, ако това не е било направено и добавката задължение към обществото остане дебалансирана, както е в момента, до започване на работа на енергийната борса, то тогава ще има още по-шокиращ скок на цената на електроенергията.

Това което се случи в неделя при министър-председателя може да доведе до нови съществени обстоятелства, които да позволят да се намалят разходите за изкупуване на ВЕИ енергия, коментира Иван Иванов.

Водещи

Най-четени