Поискаха оставката на шефа на ДКЕВР 27.08 | 13:06

Шоково поскъпване на тока няма да има, планира се това да става плавно

От Георги Велев

Служебното правителство е поискало оставката на трима членове от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Сред тях е и председателят на комисията Боян Боев. Това заяви служебният енергиен министър Васил Щонов след заседанието на Министерския съвет.

Сегашният председател на регулатора Боян Боев бе назначен на поста в края на миналата година като за периода на управлението му цената на тока бе намалена на два пъти минимално.

"Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки. Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия, са неработещи на този етап", заяви Васил Щонов.

Малко по-рано служебният премиер Георги Близнашки заяви, че цената на тока за в бъдеще трябва да расте плавно, с приемливи за обществото темпове. "За нас е неприемливо да има драстичен скок, затова предупреждавам ДКЕВР да се вслуша в Енергийния борд", съобщи той, цитиран от БТА. В Държавната комисия направиха твърде много грешки през последните една-две години, посочи Близнашки.

В същото време Щонов обясни, че говоренето за шоково увеличение на тока 50 процента няма да се случи сега, а цените ще бъдат вдигани плавно в следващите 5-10 години.

"Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото, където е имало", коментира Щонов.

Щонов подчерта, че в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години. Според Щонов те задълбочават ситуацията.

Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че решение за оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова, Еленко Божков ще бъде взето в четвъртък. "Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение, каза още Захариева и допълни, че регулаторът прави политически изказвания, докато изказванията му се свеждат до регулация на пазара, така че да се осигурява баланс. "Ние сме в нарушение на "Третия енергиен пакет”, ако регулаторът се изказва политически”, обясни Захариева.

Водещи

Най-четени