Покупката на жилище у нас - най-достъпна от 6 години насам 17.08 | 15:48

Цените на имотите падат, а по данни на статистиката доходите на българите растат

От Деляна Петкова

През 2011 година покупката на жилище у нас е най-достъпна от 6 години насам. Това показа анализ, изготвен от МКБ "Юнионбанк".

Коефициентът за достъпност (с който се измерва времето, необходимо да се закупи един имот с получаваните доходи) е паднал до най-ниската си стойност - 3.5, при 6.9 по време на бума през 2007 година.

Това означава, че ако домакинствата заделят целия си доход за покупка на собствен имот, то на тях ще са им необходими 3.5 години сега (по данни към второто тримесечие на 2011 г.), което е с 3.4 години по-малко спрямо 2007 г., когато беше пикът на имотния пазар.

В световен мащаб като "достъпно" се определя жилище, чиято цена е под три пъти от годишния доход на едно домакинство. От данните става видно, че България е близо до това ниво.

Причините за повишаващата се достъпност на жилищата са продължаващият спад в цените на недвижимите имоти в страната. В някои региони, стойността на жилищата се сринаха с около 40-50% от пиковите си стойности. В комбинация от Националния статистически институт (НСИ) отчитат и ръст в доходите на населението.

От банката обаче уточняват, че увеличената достъпност за покупка на жилище се отнася единствено за заетите българи. От началото на кризата, поради растящата безработица, коефициентът обхваща все по-малък кръг от домакинствата.

Въпреки строителния бум от последните години, значението на въведените в експлоатация новопостроени жилища в определянето на имотните цени не е толкова голямо. Анализът показва, че новото строителство съставлява под една десета от продажбите на жилищния пазар.

През второто тримесечие на 2011 г. делът им чувствително се понижава до 5.2%. Най-голям дял от осъществените продажби (11%) новите жилища регистрират през 2009 г., когато голяма част от сградите, започнати преди кризата, бяха завършени.

Малко по-рязко се изменя картината в София (особено през последната година) - благодарение на инерцията, набрана през годините на имотния бум, през 2009 година делът на новите жилища в продажбите достигна връх от 13.3%. Това се дължи на големия брой жилища, построени през този период.

От 2010 г. тази инерция затихва, но все още делът на новите жилища в продажбите остава относително висок, поради довършването на вече започнати проекти и възобновено строителство. От началото на 2011 г. обаче е налице истинското измерение на кризата върху обема на новото строителство.

Най-четени