Политическата криза ще се отрази на стабилността ни 27.02 | 10:44

България е била твърде строга с бюджетните икономии, според експерт

От Петя Бързилска

Политическата криза в България най-вероятно ще се отрази на стабилността на страната. Това каза световноизвестният икономист Нуриел Рубини* по време на пресконференция в София, информира Econ.bg.

Той обясни, че това е логично, тъй като, където има политическа несигурност, инвеститорите и бизнесът са по-предпазливи.

"България се нуждае от нов модел на растеж", каза Рубини.

Според икономиста в България трябват структурни реформи и продуктивни публични инвестиции, за да поддържа стабилен растеж. По думите му трябва да се инвестира в инфраструктура и в пазара на труда. Освен финансиране от Европейския съюз (ЕС) България може да си позволи да използва и фискалните си ресурси по един умен начин, според икономиста.

"Има място за стимули", каза още Рубини. Според него това, което липсва на България, е стабилен икономически растеж.

Рубини отчете фискалната стабилност на страната ни, малкия размер на задлъжнялост и добрата макроикономическа позиция на България. Според него обаче София в последните години е поддържала твърде ниски нива на бюджетен дефицит и е била твърде строга в програмата за бюджетни икономии.

"За разлика от други икономики, България не се нуждаеше от помощ от ЕС, фискалната стабилност помогна много, но безработицата е висока", каза още професорът от Нюйоркския университет.

Според икономиста добрите ни финансови показали са позволили на страната ни да заеме дълг при по-ниска доходност за разлика от други страни в Европейския съюз.

"Няма опасност за валутния борд в България", каза още Нуриел Рубини.

* Рубини е професор от Нюйоркския университет и един от първите анализатори, предрекли световната финансова криза – още през 2006 г.

 

 

 

Водещи

Най-четени