Положението у нас не пречело на чуждите инвеститори 04.03 | 12:12

Работните места са най-важни, според икономиста Лъчезар Богданов

От Ралица Стоянова

Сегашното положение в страната ни не е пречка за чуждите инвеститори. Само по себе си това не е притеснително за бизнес климата. Това заяви икономистът от "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов, цитиран от агенция "Фокус”.  

"Намаляването на цената на тока не е достатъчно за успокояване на хората. Работните места са най-важното нещо, което трябва да бъде акцент на работата на следващото правителство", смята Богданов.

Според него съществуват три фактора, от които зависят работните места. На първо място това са привличането на нови инвеститори, за които обаче трябва да има сигурност и увереност, че ще могат дълги години да работят и да правят бизнес у нас. Второто е премахване на пречките на пазара на труда, а третото е квалификацията на работниците.

Според икономиста в България има хора, които не могат да започнат работа заради това, че нямат определената квалификация.

"Където и да се опиташ да направиш завод или някакво друго предприятие ще има протестиращи, ще има еколози, ще има майки, ще има пенсионери, ще има социално слаби – всякакви други хора, които ще протестират пред министър-председателя или пред парламента, смята икономистът Според него ключовото е тези протести да са канал за предаване на идеи по проблеми към тези, които имат легитимното право да ги решават.

 

Водещи

Най-четени