Получаваме 5 млрд. лв. след реализирането на "Южен поток" 01.11 | 21:42

Страната ни ще получава дивиденти още през първата година от реализирането на проекта, независимо дали тече газ по тръбата

От Елица Елефтерова

Страната ни може да получи приходи в размер на 5 млрд. лв. при реализирането на проектът за газопровод "Южен поток”. Толкова ще са приходите от дивидентите по проекта и от данъци и такси, които ще постъпват  в хазната. Това заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев в ефира на БНТ.

Според него при договарянето на този проект е запазен националният интерес. По оценката на Стойнев интересът за страната от проекта е огромен и от енергийна, и от икономическа гледна точка.

Проект от такъв мащаб няма в новата ни история. Той ще даде хляб на много хора, ще даде възможност за рестарт на икономиката ни и ще превърне България в газов център на Балканите, заяви министърът на икономиката.

Освен това страната ни ще има сигурност за своите газови доставки и няма да опасни ситуации като тази през 2009 година, когато бе прекъсната доставката на газ.

Стойнев посочи също, че за разлика от направеното от предишното правителство , сега са договорени много добри условия. Това е проект от национално значение така, както бе обявено от самото начало, допълни той.

Икономическият министър отново акцентира и върху това, че България като страна по договора не носи никакъв финансов риск, а българските данъкоплатци няма да плащат за изграждането на проекта. За сметка на това обаче много хората и фирми ще имат облага от него, тъй като се очаква близо 5000 души да бъдат ангажирани с осъществяването на проекта.

Стойнев заяви, че още от първата година България ще получи изплатени дивиденти от газопровода. Транзитните такси са договорени така, че да печелим от тях, обясни Стойнев и допълни, че ще печелим от дивидентите, след като се приспадне главницата и лихвите по кредита около 1.5 млрд. лева още през първата година.

До 2030 година страната ни ще получава дивиденти независимо дали по газопровода тече газ или не. Освен това при бъдещи преговори има възможност и да се увеличат транзитните такси.

Относно твърденията, че може да не потече газ по "Южен поток”, Стойнев беше категоричен, че това са спекулации.

Тази отсечка, която минава през страната ни, ще бъде изградена за две години от български фирми и от български експерти, допълни той, като подчерта, че така българските специалисти ще работят и ще придобият опит.

Стойнев коментира и че е бил разочарован, когато е разбрал за прекратяването на проекта "Набуко”, защото той е бил по-евтиния и подготвения проект. Решението за спирането му обаче е било чисто търговско.

Министърът на икономиката коментира и това, че страната ни работи усилено и по диверсификацията на енергията у нас. Работи се по изграждането на газовата връзка с Гърция - тя е приоритетна за правителството, а "Булгаргаз” е била първата компания, която е подписала договор с Шах Дениз за доставка на  1 млрд. куб м. газ.

Работи се и по изграждането на конекторната връзка със Сърбия, като заради забавянето на реализирането на проекта от сръбска страна Стойнев е поканил  сръбската министъра на икономиката, за да  разбере защо е забавянето.

Освен това се подготвят и газовите връзки с Румъния, като тази връзка ще бъде регресивна, т.е. ще минава газ двустранно, посочи още министърът и допълни, че има интерес и от Турция за газова връзка. Така страната ни става един ключов енергиен играч на Балканите.

По отношение на протестите на студентите Драгомир Стойнев посочи, че за следващата година са заложени 1 млн. лв. допълнително за образование и за иновации. Започва конкретна реформа за по-стабилна връзка между бизнеса и образованието. Стойнев заяви, че е готов на диалог със студентите.

Този протест не е за конкретни действия от страна на правителството, а е изцяло политизиран. Дебатът, според него, трябва да бъде за политика - в икономиката и образованието.

Възможно е да има грешки, всеки прави такива, но нека да има дебат, допълни Стойнев.

 

Водещи

Най-четени