Получили сме 3 млрд. евро повече, отколкото сме дали на ЕС 11.02 | 10:50

За следващия период сумата ще достигне 12 млрд. евро, според Дончев

От Ралица Стоянова

Не по-малка от 3 млрд. евро е разликата между това, което даваме и това, което получаваме като средства от ЕС. България категорично е нетен бенефициент. Това заяви министърът по усвояване на евросредства Томислав Дончев пред БНТ.

Той обясни, че целта на страната ни по време на преговорите за бюджета за следващия програмен период е била да получим повече пари и сме я изпълнили.

12 млрд. евро е разликата между това, което имаме право да получим, и това, което трябва да платим за периода 2014 - 2020 г. Това е нетната ни финансова позиция и по този показател сме на първо място сред страните в ЕС, похвали се Дончев.

Той потвърди, че за следващия период ще получим с 2 млрд. евро повече и нарече това "безспорно добра новина".

 "Тази сума ще стане още по-голяма, защото тя не е съобразена с инфлацията, която ще има в бъдещите години до 2020-а", добави министърът.

До компромиса, постигнат в момента, се е стигнало много трудно - на фона на тежки преговори и сериозни претенции. Всички колебания и трудности при вземането на решения в европейските институции са много лош сигнал навън. Това значи, че Европа не може да вземе решение за бъдещето си, обясни Дончев. 

"За България реалностите са добри", категоричен беше той.

Строежът на пътища е най-видимата част що се отнася до изразходване на евросредствата, но имаме и много изразходвани пари за градска среда, ВиК и т.н. Ще продължат инвестициите в градовете, ж.п инфраструктурата. Повечето пари трябва да бъдат изразходвани за дигиталните магистрали, за държавната администрация, поясни министърът.

Той добави, че поне 20% повече ще получат земеделските производители през следващия период.

Няма как европейските пари да влязат до джоба ни под формата на заплати и пенсии, но заради тях ще имаме по-високи доходи и България ще бъде по-добро място за живеене, каза в заключение Дончев.

 

Водещи

Най-четени