Полът вече няма значение при застраховките 24.10 | 13:55

Забранява се полът да е фактор за оценка на риска при определяне на застрахователната премия

От Ралица Стоянова

Забранява се отчитането на пола като фактор за оценка на риска при определяне на застрахователната премия и пожизнената пенсия от фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Това е заложено в промени в кодексите за застраховането и за социалното осигуряване, които правителството предложи днес.

Промяната е продиктувана от решение на Съда на Европейския съюз по Дело C-236/09 (Test-Achats), с което за невалидна беше обявена разпоредба на Директива 2004/113/ЕО относно прилагането на принципа на равното третиране на мъжете и жените по отношение на достъпа до стоки и услуги и предоставянето на стоки и услуги.

Тази разпоредба допускаше държавите-членки да разрешат пропорционални разлики по отношение на премиите и добавките за осигурените лица, когато полът е определящ фактор при изчисляване на рисковете, въз основа на подходящи и точни актуерски и статистически данни. Това съобщават от правителствената информационна служба.

В мотивите си Съдът посочва, че този текст пречи да се постигне целта на Директивата за равно третиране на мъжете и жените при изчисляване на застрахователните премии и обезщетения и считано от 21 декември 2012 г. тя става невалидна. Задължение на държавите-членки е да променят законодателството си в този смисъл.

В България аналогична промяна вече беше направена в Закона за защита от дискриминацията.

 

Водещи

Най-четени