Помагат на лозаро-винарския сектор със 134 млн. евро 02.04 | 18:15

7,5 млн. евро ще бъдат похарчени за реклама на вината ни

От Елица Елефтерова

От тази година до 2018 г. ще може да се кандидатства по четири мерки от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Това са "Преструктуриране и конверсия на лозя”, "Популяризиране на пазарите на трети държави”, "Събиране на реколтата на зелено” и "Инвестиции в предприятия”.

По-рано през деня Министерство на земеделието и храните подписа наредбата, с която се регламентира новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2014-2018. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев при откриването на изложението.

"Чрез новата програма за сектор лозарство и винарство през следващите години ще се осигурят 133,8 млн. евро към българските производители. Важно е да се отбележи, че високият процент на финансиране по програмата остава 75%, което и максималното възможно ниво. Това означава, че за всеки един проект стопаните ще трябва да осигурят само 25% от финансирането”, посочи Гечев.

Изпълнителният директор на агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев посочва, че пред сектора има потенциал за развитие, защото площите за засаждане с лозя в България са 81 хил. хектара, а до този момент се използват само 68 хил. хектара.

По думите му 2013 г. е била успешна за бранша като реколтата от грозде е била 250 хил. тона, а произведеното вино възлиза на 175 млн. литра. В страната функционират 260 винарски предприятия като се очаква до края на 2014 г. да заработят още 14 нови винарни.

Гечев коментира и намерението на МЗХ да засили политиката на промотиране на български вина в чужбина, като дори ще се търсят възможности за пробиване на пазари като Франция, Испания и Италия.

Това намира и отражение в новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор, като в нея за промотиране на продукти в трети страни са предвидени 7,5 млн. евро, за сравнение в старата този бюджет бе едва 2 млн. лева.

Бюджетът по мярката за преструктуриране и конверсия е 80,8 млн. евро, като само за 2014 г. по нея ще се изплатят над 16,1 млн. евро.

По думите на зам. изпълнителния директор на ДФ "Земеделие” Атидже Алиева-Вели към края на март вече са усвоени около 45% от средствата, или над 8,8 млн. евро. Те са платени по договори, подписани през миналата година”, коментира Вели. В програмата е предвидена и възможност за финансиране на разходите на лозарите и винарите за събиране на реколтата на зелено.

По мярката са предвидени 3 млн. евро за целия програмен период. ДФЗ ще подкрепи и инвестиции в нови машини за преработка на грозде, в оборудване за контрол на ферментацията, в управление на отпадните води или софтуер за управление на избите. Бюджетът за тези дейности е 42,5 млн. евро.

Водещи

Най-четени