Попълваме само 4 страници данъчна декларация 05.04 | 10:52

Промените могат да влязат в сила от следващата данъчна кампания

От Десислава Маданска

Броят на страниците на данъчната декларация за облагане на доходите на физическите лица с 10% трябва да стане само 4 страници. Това е поискал премиерът Пламен Орешарски от Националната агенция за приходите (НАП). В момента задължителният документ е между 30 и 40 страници.

"Направили сме в момента по-сложна данъчна декларация отколкото във времето, когато имахме прогресивен данък. Стремежа все по-сложни неща да правим, за да тормозим гражданите, трябва да го пресечете вие", обръща се той към министрите, става ясно от стенограмата от заседанието на кабинета.

Премиерът разпорежда моделът на кратката данъчна декларация да бъде готов за следващата данъчна кампания. Според него последната страница трябва да е упътване за попълване на другите две страници, а първата да съдържа данните за лицето.

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров обясни, че НАП ще работи над по-улеснен вариант на декларацията. В момента документът има осем приложения с различна големина. Съдържа много справки и обща част от осем страници.

"Ако се попълнят всички приложения, което се случва рядко, може да достигне 40 страници", обясни той.

Годишно броят на декларациите за облагане на доходите на физическите лица достига 500 000. От агенцията твърдят, че през последните години се увеличава декларирането по интернет, но не са малко случаите, в които гражданите ползват и услугите на счетоводител. 

Водещи

Най-четени