Пореден фалит на руски туроператор блокира 500 туристи в чужбина 05.08 | 13:58

След „Нева“ и „Лабиринт“ дойде ред на “Интаер“

От Мария Стоянова

За пореден фалит на руски туроператор съобщават медиите в страната. Фирмата "Интаер" е обявила фалит, при което близо 500 туристи в чужбина остават без превоз до родината си, предаде ИТАР-ТАСС.

Други 1300 ваучера за почивка няма да бъдат изпълнени, съобщава още изданието. Фирмата съобщава на своя сайт, че прекратява дейността си, "поради рязък спад на търсенето, нарастването на валутните курсове на чуждестранните валути и негативната политическа обстановка".

От Руския туристически съюз съобщават, че Европейският съюз вече е изпратил запитване за това колко клиенти са засегнати от фалита на туроператора. Говорител на руската страна заяви, че IntAer е малка туристическа агенция и следователно броят на потърпевшите туристи няма да бъде толкова голям, колкото при "Нева" и "Лабиринт" например. 3

По закон всички руски туристически агенции трябва да се застраховат от фалит, за да могат да посрещнат задълженията към клиентите си и следователно всички туристи, които са закупили техни услуги, да бъдат компенсирани.

Застраховката на "Интаер" се равнява на общо 1,7 млн. евро. Според експерти тази сума надхвърля стойността на задълженията на IntAer и всички клиенти ще бъдат компенсирани.

От средата на юни фалирали са компаниите "Нева", "Роза", "Ветров Мир", "Експо Тур", "Идеал Тур" и "Лабиринт". Припомняме, че около 15 000 руски туристи, които са закупили екскрузии от последния туроператор все още чакат да се приберат в родината си. 

Срещу "Лабиринтът" вече се провежда административно разследване, съобщава още агенцията.

Водещи

Най-четени