Порожанов: МФ очаква да се срещне с акционерите в КТБ 17.09 | 12:32

Ще подходим с разбиране към всяко предложение за оздравяване, каза служебният министър

От iNews.bg

Министерството на финансите ще подходи с разбиране към всяко предложение за оздравяване и рекапитализация на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира служебният министър на финансите Румен Порожанов след редовното заседание на Министерски съвет.

"Този процес ще има комуникативен характер и сме в очакване на среща по инициатива на представителите на акционерите с правителството и с БНБ”, допълни още Порожанов, цитиран от БТА.

Във вторник (16 септември) вечерта, часове след като мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се яви пред сръбските власти, Българската народна банка (БНБ) обяви, че срокът на специален надзор за КТБ и ТБ "Виктория" се удължава с още два месеца. Режимът за двете финансови институции ще продължи съответно до 20 и 22 ноември. Това съобщиха от Българската народна банка (БНБ) в писмо до медиите.

Междувременно от Централната банка посочват, че между 28 октомври до 20 ноември акционерите в КТБ и потенциални инвеститори ще могат да отправят предложения по казуса с финансовата институция. В съобщението се посочва още, че предложенията трябва да съдържат "конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност".

Водещи