Порожанов: Няма как бюджетният дефицит да не се увеличи 12.08 | 14:42

Според него руското ембарго може да окаже и положителен ефект за страната ни

От Мария Стоянова

Няма как бюджетният дефицит да остане в рамките на 1,8 процента, но той не трябва да надхвърля 3% от БВП. Това заяви служебният финансов министър Румен Порожанов пред БТА.

По думите му два са основните проблеми пред изпълнението на бюджета за годината. Това са завишените прогнозни приходи и спирането на европейските програми.

"Към момента прогнозата ни за неизпълнение на приходната част е някъде около 900 млн. лв. от данъци и акцизи. Според нас съществуват предпоставки и възможности това неизпълнение на бюджета да бъде сведено до по-разумни граници", заяви министърът.

Междувременно обаче вицепремиерът и министър на регионалното развитие потвърди, че Европейската комисия е размразила плащанията по ОП "Регионално развитие". 

"Ще се опитаме през септември - октомври да възстановим плащанията по "Околна среда", така че да ни бъдат възстановени разходите и да подобрим баланса. Ако успеем да заявим плащанията пред ЕК до 30 октомври, те може да ни бъдат възстановени в рамките на финансовата година", обясни Порожанов.

Една от мерките за намаляване на неизпълнението на приходите вече е изпълнена. Това е смяната на шефа на Агенция "Митници" Павел Тонев с бившия й ръководител Ваньо Танов. Според Порожанов именно Агенцията очертава големите дефицити в приходната част на бюджета.

Министърът обясни още, че през септември ще е ясно дали ще се променят основни параметри в бюджетната прогноза 2015 - 2017 г. Дори и да има промяна, то тя няма да е драматична, категоричен е министърът.

Според него руското ембарго може да окаже и положителен ефект за страната ни. По думите му ограничаването на инвестиции към такъв голям пазар като Русия би предполагало, че някои инвестиции могат да се насочат към България.

Румен Порожанов е убеден, че банковата система е стабилна. По отношение на средствата от 1,23 млрд. лева, събрани от извънредния петмесечен аукцион на държавни ценни книжа в края на юни за подкрепа на банковата система министърът заяви, че та с в самата банкова система.

"Частично бе ползвана разрешената от ЕК схема в размер на 3,3 млрд. лв. Било е преценено, че изтеглените средства осигуряват достатъчна ликвидност за банковата система. Постепенно средствата ще бъдат възстановявани към фискалния резерв. Те са предоставени като гаранционни депозити и ще бъдат възстановени в размера на пазарната лихва от около 2 процента", обясни Порожанов. 

Водещи

Най-четени