Португалия и Ейре – бомби със закъснител за еврозоната? 28.10 | 16:03

Лисабон не може да прокара новия си бюджет, в Ейре вървят слухове за използване на пенсионния фонд за закърпване на дупки

От Ивайло Ачев

Проблемите на две от най-зле стоящите финансово в еврозоната държави в лицето на Португалия и Ейре продължават да се задълбочават.

Вчера (27.10.10) португалското правителство не успя да постигне съгласие с опозицията по отношение на новия бюджет, предвиждащ сериозни бюджетни съкращения, включително вдигане на ДДС до 23% и орязване на заплатите в публичния сектор. Пазарите веднага реагираха изнервено – разликата в лихвата между португалските държавни облигации с десетгодишен падеж и германския им еквивалент скочи до 3.287%.

„Ако не приемем бюджета, нещата стават сериозни“, коментира Фернанду Тейшейра дош Сантуш. Затова и е свикано събрание на Министерския съвет с участието на говорителя на парламента и председателя на Португалския конституционен съд, за да се намери начин преговорите да бъдат подновени. Страната има за цел да смъкне бюджетния си дефицит от 9.3% от БВП до 4.6% през следващата година.

Междувременно в Ейре ситуацията също не изглежда особено добра. Според непотвърдена информация на Ройтерс тамошният финансов министър е препоръчал държавният пенсионен фонд да отдели 24 млрд. евро и да купи с тях ирландски държавни ценни книжа, за да раздвижи пазара. От Дъблин отрекоха информацията.

Водещи

Най-четени