Португалия - какво се случва след оставката на правителството? 25.03 | 11:36

Кредитните агенции свалиха с по две деления рейтинга на иберийската държава

От Ивайло Ачев

Оставката на португалския премиер Жозе Сократиш и неговото правителство не попречи на ЕС да даде одобрение за Пакта за еврото, но може би създаде нова пукнатина в изтънялата броня на еврозоната.

По време на снощната среща на лидерите на Европейския съюз официални лица изключиха възможността да се говори за заем за Португалия докато не е ясно кой легитимно управлява страната. По думите на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу след края на първите разговори на Европейския съвет по време на срещата дори не е обсъждана възможността за заем за Португалия.

"Вярваме, че Португалия ще излезе от политическата криза възможно най-скоро", допълни още председателят на Европейската комисия, в отговор на жураналистически въпрос.

От изключителна важност е Лисабон да потвърди легитимността и да даде подкрепа за Пакта за еврото, пък смята президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Подалият вече оставка Сократиш пък увери Брюксел, че който и да е наследникът му, то Португалия ще подкрепи новото споразумение.

Междувременно две от трите най-авторитетни кредитни агенции свалиха с по две деления кредитния рейтинг на Португалия. Standard & Poor's занижи дългосрочния рейтинг на иберийската държава от A- до BBB с негативна перспектива за развитие, а Fitsch го свали от A+ до A-.

Водещи

Най-четени