Последно: Без поскъпване на водата за перничани 03.01 | 16:30

Местното ВиК няма да приложи увеличаването на цената, одобрено от КЕВР

От iNews.bg

Новите утвърдени цени на водоснабдителните и канализационни услуги в Перник няма да се увеличават. Това съобщи местното ВиК със свое решение, предаде БГНЕС.

С решението цените за доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води остават непроменени за всички потребители от общините Перник, Радомир, Трън, Земен, Ковачевци и Брезник.

За решението да не се увеличава цената на водата съобщи вчера (2 януари) икономическият министър Емил Караниколов, който отблизо следи в града как протича ремонтът на ВиК мрежата.

Контролът беше възложен на министъра от премиера Бойко Борисов през ноември, когато беше въведен воден режим за града. Ситуацията следи и регионалният министър Петя Аврамова, чието министерство е принципал на ВиК-Перник. Според министъра, градът няма да изпадне във воден апокалипсис.

Институциите денонощно следят капацитета на язовир "Студена". Към момента водният обем е 3 817 000 куб.м при капацитет 25 519 100куб.м. Специалисти на ВиК дружеството извършват ежедневни замервания и наблюдения на водния поток и язовирната стена.

БГНЕС припомня, че Перник е на режим от 18 ноември. За да се спрат течовете по мрежата преди коледните празници започна спешен ремонт, за който кабинетът отпусна допълнително 30 млн. лева. Стартиран беше и ремонт на старата пречиствателна станция, който трябва да приключи до 2 месеца. Ще бъдат изградени нови утаители, нови помпи и нова връзка между старата и новата пречиствателна станция.

И докато институциите търсят решение за водния ад, перничани с поредица от протести поискаха наказания за виновните. Отправени бяха предупреждения, че протестите след празничните дни ще се преместят в София.

БСП пък потърсиха вина в управляващите и заявиха, че още в първия работен ден на парламента ще внесат вот на недоверие в политиката по околна среда и водите. 

Водещи

Най-четени