Потопът ни струва солено - 15 млн. лв. трябват само за пътищата 24.06 | 13:43

Засега най-много средства са необходими за ремонтни дейности в област Велико Търново

От Мария Стоянова

Между 12 и 15 млн. лева са необходими за възстановяване на пътищата след наводненията в страната. Със средствата ще се ремонтират както пътни настилки, така и банкети, свлечени насипи и увредени водостоци. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Засега най-много средства са необходими за ремонтни дейности в област Велико Търново – около 5 млн. лева. От тях 1,5 млн. са нужни само за прохода Хаинбоаз. В Габрово отиват 1,5 млн. лева, като основната част от тях ще са за ремонт на пътя между Дряново и Трявна.

От регионалното министерство съобщават, че продължава работата по оценка на щетите по пътищата в областите Добрич и Варна. По думите на министър Терзиева още в събота ситуацията по засегнатите пътни участъци е овладяна.

Към момента няма затворени републикански пътища, с изключение на прохода на Републиката, където от Агенция "Пътна инфраструктура” вече са предприети необходимите мерки за справяне със ситуацията. Очаква се до края на юли той да бъде отворен, съобщи Терзиева.

До възстановяване на движението през Хаинбоаз на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход. Леките автомобили могат да пътуват без ограничение в двете посоки през всички разрешени за движение старопланински проходи, информират от ведомството.

Бедственото положение във Варна и Добрич остава в сила. Въпреки нормализирането на обстановката, все още има много работа за вършене, стана ясно по-рано днес.

Водещи

Най-четени