Потребителското доверие с лек ръст през януари 04.02 | 12:06

Потребителското доверие се повишава сред населението в селата

От Виолета Иванова

Потребителското доверие се повишава с 1.5 пункта през януари 2011 г. спрямо равнището си през октомври миналата година и е само с 3.3 пункта под средната си стойност за последните десет години. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Подобрението за последните три месеца се дължи на повишаването на потребителското доверие сред населението в селата. При градското население равнището на показателя не се променя.

Общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната се подобрява за населението в селата (повишение на балансовия показател с 5.7 пункта), а при населението в градовете анкетата отчита спад от 1.5 пункта.

По отношение на очакванията за икономическата ситуация в страната през следващите дванадесет месеца подобрението е едва забележимо за градското население - с 0.5 пункта, и е по-съществено за населението в селата - със 7.4 пункта.

Според оценките на потребителите във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца няма положителна промяна, но в очакванията за следващите дванадесет месеца анкетата отчита благоприятна тенденция на намаление на песимистичните очаквания за финансите на домакинствата и покачване на балансовия показател. През януари 2011 г. той доближава дългосрочната си средна стойност, като не я достига само с 0.2 пункта.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията са икономическите условия за спестяване да се влошат през следващите дванадесет месеца.

Потребителите считат, че и през последните дванадесет месеца потребителските цени са продължили да се повишават (балансовият показател се покачва със 7.3 пункта).

Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца (увеличение на балансовия показател с 5.1 пункта). По отношение на безработицата преобладаващи са предвижданията, че ще има съкращаване на персонал и през следващите дванадесет месеца, но с по- умерено темпо.

Последната анкета отчита влошаване на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, съответно и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са по резервирани.

Потребителите продължават да регистрират отрицателната си нагласа и по отношение на извършването на разходи за "подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца. По отношение на "покупката на кола” през следващите дванадесет месеца последните анкети отчитат тенденция на покачване на този балансов показател.

Водещи

Най-четени