Потребителят няма да плаща от джоба си ината на ЕРП-тата 26.03 | 11:29

Министър Стойнев е против ново увеличение в цената на тока заради липсващите суми, които ЕРП-тата дължат на НЕК

От Филипа Тодева

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не е съгласен потребителите да плащат по-скъп ток.

Диалогът с ЕРП-тата за неплатените им дългове към НЕК засега не се увенчава с успех, но Стойнев е категоричен, че клиентите не са тези, които трябва да бъдат натоварени заради липсващите суми. На конференцията "Бъдещето на природния газ" министърът припомни, че потребителите веднъж вече са платили цената и не бива да я плащат втори път.

Трите ЕРП-та още не са предприели стъпки към погасяване на дължимите суми, които възлизат на 347 млн. лв., уточнява БТА.

В решението си за започване на процедурите ДКЕВР определи седемдневен срок, в който "EVN България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-ПРО" да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Крайният срок изтича утре за ЧЕЗ и в петък - за EVN и Енерго-ПРО. EVN дължи 216,6 млн. лв., "ЧЕЗ Електро България" - 67.3 млн. лв., и "Енерго-ПРО Продажби" - 63.7 млн. лева.

Mинистър Стойнев заяви, че тези пари трябва да бъдат върнати от трите ЕРП, защото те са взети от тях. Той не смята, че има сериозна заплаха заради завеждане на съдебен иска от страна на EVN.

Водещи

Най-четени