Похарчили сме 50 млн. евро в Гърция по празниците 07.05 | 11:00

260 хил. нашенци са избрали южната съседка за почивните дни

От Симеон Досев

Близо 50 млн. евро са похарчили българите в Гърция само за почивните дни от 1 до 6 май, показват изчисления на туристически агенции.

През почивните дни към южната ни съседка са пътували 260 000 души. От тях поне 85 000 са останали за поне две или три нощувки. Средно всеки един роден турист е похарчил между 400 и 500 евро за спане, кафе, ресторанти, сувенири или шопинг. Хората, които просто са се разходили до Гърция, пък са оставили по около 50 евро. Така общо българските туристи са изхарчили за шестте почивни дни около 50 млн. евро.

Българите са били привлечени от атрактивните пакети, доброто обслужване и вкусната и качествена храна. Местните телевизии пък непрестанно са излъчвали репортажи за интереса на западноевропейските туристи към гръцката кухня, съобщава вестник "24 часа".

Навсякъде в гръцките ресторанти менютата вече са на български, а келнерите също се опитват да обслужват на нашия език. Родните шофьори пък биват допълнително улеснявани при паркирането на фериботите, тъй като им се дават команди на български.

Много нашенци са избрали да почиват и в Турция, Македония или Сърбия през почивните дни. Така може да се окаже, че по празниците сме похарчили при комшиите почти 100 млн. евро.

Водещи

Най-четени