Почвата за спасение на банковия сектор в ЕС вече е подготвена 23.10 | 12:12

Финансовите министри на ЕС се съгласиха да дадат 100 млрд. евро за банковия сектор

От Ивайло Ачев

Финансовите министри на ЕС очертаха основните линии на споразумение за рекапитализиране на европейските банки, а лидерите на Германия и Франция изразиха надежда за намиране на решение на дълговата криза в еврозоната по време на срещата на върха в сряда (26.10.11), предаде Reuters.

Вчера (22.10.11), след близо 10 часа преговори, европейските финансови министри преодоляха опозицията на Испания, Италия и Португалия и се съгласиха да инжектират близо 100 млрд. евро в европейските банки, за да ги защитят от токсичните гръцки облигации и от рисковете от разрастване на кризата в еврозоната.

Финансовите министри ще представят вижданията си на среща на лидерите от ЕС днес (23.10.11), на която ще се обсъжда преодоляването на кризата чрез програма за втори спасителен план за Гърция и увеличаване на спасителния фонд на еврозоната (EFSF).

На днешната среща не се очаква окончателно споразумение, но германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че срещата в сряда (26.10.11) ще се превърне в крайъгълния камък на спасението. Френският президент Никола Саркози изрази сходно мнение. "Смятам, че финансовите министри постигнаха напредък и ще можем да постигнем амбициозните си цели", заяви Ангела Меркел на паралелна предварителна среща на консервативната Европейска народна партия, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Водещи

Най-четени