Почивката у нас излиза с 50% по-евтино на германците 30.07 | 16:15

То цяла Европа, ваканцията в България излиза най-изгодно за немските граждани

От iNews.bg

България е най-евтината дестинация за германските туристи. За тях ресторантите и хотелите в страната ни излизат наполовина на тези в родината им. Това показва проучване на немската статистическа агенция. Заедно с това ваканцията в съседна Румъния и Унгария за германците излиза почти толкова тънко, както и у нас.

На противоположният полюс са Дания и Швеция, където почивката на германците излиза двойно по-скъпа, отколкото в родната им страна. Сравнително по-малко пари почиващите отделят за ваканция в популярни дестинации във Франция и Италия.

Заедно с това германците спестяват средства, като резервират почивки в Гърция и Испания. В двете страни ваканцията на немските туристи излиза съответно с 10% и със 7% по-изгодно.

Чуждестранните гости на България през месец юли най-често са били граждани на държави, членуващи в Европейския съюз. По-значителен ръст на посещенията се забелязва от Унгария, Белгия и Великобритания. В същото време над 411 хил. българи са пътували в чужбина през месец юни, което се равнява на 7% ръст спрямо същия месец година по-рано, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Все повече сърби, румънци, чехи и французи избират да посетят страната ни. В същото време намаляват посещенията на нашенци в Белгия, Австрия и Гърция.

Основният дял на пътуванията е с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия, следвани от пътуванията със служебна цел и с цел почивка и екскурзия. Най-голям ръст през юни е отчетен при тези със служебна цел – с 27,7%.

Водещи

Най-четени