Правим по-лесно бизнес 28.10 | 13:25

Най-оптимистично гледат в промишлеността и търговията, магазините чакат задържане на цените

От iNews.bg

През октомври т.г. у нас се наблюдава подобрение на бизнес климата. Това показва анкета на Националния статистически институт (НСИ) сред мениджърите на различни предприятия. През миналия месец условията за правене на бизнес в България са се подобрили с един пункт спрямо септември. Подобряването се дължи предимно на секторите промишленост, строителство и търговия на дребно.

Най-голямо подобрение на бизнес климата се наблюдава при първия бранш. Така през октомври в промишлеността той се е повишил с 2.3 пункта. В същото време в сектора се наблюдава и оптимизъм за следващите 3 месеца с оглед поръчките и очакваната дейност. Данните показват, че основният фактор, затрудняващ дейността в промишлеността, остава несигурната икономическа среда, макар че през последния месец да се наблюдава намаление на отрицателното й влияние. На второ и трето място фирмите са посочили недостатъчното търсене на продукция в страната и слабостите в икономическото законодателство.

На второ място по подобряване на условията за правене на бизнес се нарежда секторът на търговията на дребно. При него показателят нараства с 1.3 пункта спрямо септември. Причините са в оптимистичните очаквания на търговците за състоянието на предприятията през следващата половин година. По-благоприятни са и прогнозите им по отношение на поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца.

В същото време основните фактори, ограничаващи развитието на дейността в отрасъла, остават конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, макар че през последния месец се наблюдава намаление на отрицателното им влияние.

По отношение на продажните цени в търговията на дребно мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Трета позиция според подобряването на бизнес климата е за строителството. При него индексът за условията за правене на бизнес се подобрява с 0.6 пункта. Което се дължи на подобрените оценки на предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-умерени в сравнение със септември.

Фирмите в бранша посочват, че производственият им график е осигурен с договори за 4,4 месеца, като е регистрирано понижение от 0.8 месеца спрямо оценката през юли. По-неблагоприятни са и очакванията на мениджърите за нови поръчки през следващите шест месеца.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

За разлика от изброените по-горе сектори обаче при услугите се наблюдава влошаване на бизнес климата. В този бранш показателят пада с 1.8 пункта спрямо месец по-рано. Причина са изместените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро” към запазване на "същото”. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги, както и очакванията им за следващите три месеца, са резервирани.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени