Правителството подкрепи изграждането на газопровода Eastring 13.07 | 15:46

След реализацията на проекта ще можем да си разменяме синьо гориво с 3 държави

От iNews.bg

Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство между българското Министерство на енергетиката и словашкото Министерство на икономиката за подкрепа на проекта Eastring. Документът има за база Декларацията от Рига (2015 г.) за насърчаване на междусистемното свързване на съществуващата инфраструктура за снабдяване с природен газ.

Eastring е проект за изграждане на транспортен коридор през територията на Словакия, Унгария, Румъния и България, осигуряващ възможност за двупосочни доставки на природен газ от алтернативни източници.

Целта на меморандума е да даде политическа подкрепа за реализирането на проекта. Той не създава нови, нито променя съществуващи правни ангажименти на страните. С него се създава работна група на високо равнище, включително с участието на междусистемните газови оператори, за координирано сътрудничество по всички аспекти на проекта. Сключването на меморандума е израз на последователната политика на България за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността на доставките.

Водещи

Най-четени