Правителството прие промените в Закона за животновъдството 18.09 | 15:46

Намаляват изискванията към бизнес-операторите

От Елица Елефтерова

Правителството прие промените в Закона за животновъдството. Приетия законопроект се предлагат промени и в Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за съхранение и търговия със зърно, Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Закона за горите.

Промените отменят изискванията към бизнес-операторите за предоставяне на документи, удостоверяващи актуалната съдебна регистрация от търговския регистър, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

В Закона за подпомагане на земеделските производители отпада предварителното  лицензиране на вноса на земеделски продукти. При администрирането на системата на лицензиране на вноса на земеделски продукти от трети страни директно се прилагат регламенти на Европейския съюз.

В Закона за горите се облекчава процедурата по вписване на браншови организации  в регистъра на браншовите организации и на националните браншови организации в горския сектор, като вместо удостоверение за актуално състояние се изисква  единен идентификационен код по БУЛСТАТ, даващ възможност да се правят справки за актуалното състояние на организациите по служебен път.

В Закона за съхранение и търговия със зърно отпадат изискванията за представяне на документи, които са публично достъпни при лицензирането на публични складове на зърно

Намалява се и срокът за издаване на лицензии за публичен склад на зърно. Конкретизират се и обстоятелствата, при които се изисква изменение на удостоверението за регистрация на зърнохранилище.

Промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите са свързани с прецизиране на текстовете в съответствие на регламентите на ЕС.

Водещи