Правят нов регистър на хлебопроизводителите 16.02 | 11:28

Проверките в сектора ще продължат месец

От Елена Коцева

Според сигнали на производители 60% от производството на хляб е в сивия сектор, което обаче не е в приоритетите на БАБХ.

По думите на директора на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов ще се направи първо комплексен преглед на целия сектор.

"Искаме да видим състоянието на бранша и да направим нов регистър на производителите, каза Войнов.

В момента има три отделни регистъра на хлебопроизводителите – на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК), РИОКОЗ и агенцията за раситтелна защита, които вече са под шапката на БАБХ. Йордан Войнов обясни обаче, че не е възможно автоматичното им обединение.

Днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) постави началото на проверките на производителите на хляб и хлебни изделия, като рано сутринта направи публична проверка на във фирмата "Нилана". В производството не бяха констатирани сериозни проблеми и нарушения.

Беше направена само една забележка - по отношение на съхранение на опаковъчния материал от картон в едно помещение с готовата продукция.

Проверките на инспекторите от БАБХ ще пордължат поне един месец и ще бъдат комплексни – ще се гледат суровините, технологичния процес на производството и крайната продукция. Инспектори от Националната агенция за приходите (НАП) и Икономическа полиция пък ще проследяват документацията и ще проверяват начина на ценобразуване на готовата продукция.

Водещи

Най-четени