Прасковите на българския пазар - основно от Гърция 14.07 | 14:26

Субсидии спасяват сектора в южната ни съседка

От Деляна Петкова

Прасковите на вътрешния пазар в България се оказват основно от Гърция. Има и малки количества, които са внасяни от Сърбия, става ясно от думите на Коста Петров от Сдружение "Българска праскова", цитирани от Агенция "Фокус". 

Според Петров производителите от южната ни съседка са получили средства, които са им помогнали да подобрят състоянието си. Отпуснати са финанси за покупката на хладилни камери, направена е и голяма рекламна кампания за продукцията им.

Изградени са бази, създадени са дружения и логистични фирми и така са намерени пазари на продукцията.

Има значителна разлика между субсидиите, които получават българските и гръцките производители на праскови. В Гърция се изплащат по 180 евро на декар, а у нас - по 14 евро, допълват още от Сдружението. 

Така гръцките производители заемат едно от първите места в сектора не само в Европа, но и в целия свят. Съответно и българските производители трябва да се съобразяват с тази ситуация в сектора. Понякога гръцките производители правели дъмпинг в цените. Това обаче може да се определи като нормално, когато има огромни количества, смятат от Сдружение "Българска праскова".

Според Петров необходимо е производството у нас да се реорганизира, за да оцелее и да влезе в ценовите листи спрямо външните пазари. 

Най-четени