Превозвачи: Безумие е да чакаш два дни за разстояние от 100 км 02.04 | 14:40

"В момента плащаме между 15 и 18% повече от всички западноевропейски потребители", каза Николай Рашков

От iNews

Това е исторически момент, в който наистина България е част от Шенгенското пространство. Икономическият факт е, че за нас нищо не се променя като бранш, което в крайна сметка е лошо за нас като превозвачи. Данни показаха, че българските превозвачи губят над 200 млн. евро годишно. По-стряскащото е, че ние продължаваме да губим тези пари 14-а година, откакто България е пълноправен член на ЕС. Това каза Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че в правата на европейските граждани е именно това - свободното движение на стоки и хора.

 "Бидейки в сферата на услугите, когато транспортът се оскъпява за излишно чакане по границите, това нещо се прехвърля към нас като крайни потребители и ние плащаме по-скъпо в магазините. Всички пунктове в момента имат различно ниво на изчакване. Миналата седмица имахме дискусии с румънски превозвачи, които казаха, че на Русе от тяхна страна се чака над 2 дни. Ако вземем предвид разстоянието Букурещ - Русе, което е под 100 км, изчакването на стоки 2 дни е наистина безумие", допълни Рашков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-чувствителни са стоките от бита.

"Всички ние пазаруваме тези стоки в магазини и реално в момента плащаме между 15 и 18% повече от всички западноевропейски потребители. Ако забележите продуктите, които се продават на касите на магазините - от ножчета за бръснене до дъвки, това са стоки с много нисък праг на чувствителност на цената. И ако направите съпоставка с тези стоки в нашите магазини и същите стоки в западноевропейски вериги - те са по-евтини", посочи Рашков.

Той е на мнение, че има 5 "STOP-а" за нашата икономика: "Това са петте STOP-а за нашата икономика, които продължават да ни държат назад - това са граничните пунктове, на които има изчакване. Оттук нататък нещата са изцяло в ресора на нашето правителство. Важно е, каквито и да са политическите проблеми, ние да имаме здраво правителство, което да може да взима решения и да продължава напред".

 

 

Водещи

Най-четени