Превозвачи се оплакаха от нова наредба за лицензи 15.11 | 11:23

До края на годината 70% от транспортните фирми ще останат без лиценз

От Деляна Петкова

До края на декември 70% от транспортните фирми могат да останат без лицензи. Това предупредиха от Българския съюз на товарните превозвачи, цитирани от Агенция "Фокус".

По думите на председателя на организацията Валентин Бянов причината за това е нова наредба, по чиито предписания ще трябва да се изготвят документите за прелицензиране на превозвачи. Според бранша няма достатъчно време за оформяне на документацията според новите предписания.

До края на годината изтичат лицензите за превозваческа дейност на 70% от транспортните компании, чийто общ брой в България е около 4 хиляди. "Ние трябва да спрем камионите и да ги оставим на паркингите - никой камион не може да излезе на пътя без да притежава валиден лиценз", обясни Бянов.

Исканията на бранша са за гратисен период от шест месеца при въвеждането на новата наредба. "Нека лицензите бъдат преиздадени по старата наредба и в рамките на гратисния период да набавим необходимите документи и да влезем в крак с новата наредба", коментира още председателят на сдружението и уточни, че фирмите не са против новата наредба. Сроковете за изпълнението обаче са много кратки. 

Транспортните фирми имат договори и ако спрат работата си, ще натрупат загуби. В период на криза подобни действия не са добри, обясняват от бранша.

Транспортните фирми не планират протести и стачки, но се надяват Министерството на транспорта да чуе исканията им. 

Най-четени