Преговорите за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" продължават 22.06 | 13:33

Според инвеститора "Уестингхаус" те са много резултатни

От Мария Стоянова

Вицепрезидентът на основния инвеститор в седми блок на АЕЦ "Козлодуй" Майк Кърст заяви, че е изключително доволен от напредъка, който има в преговорите за нов реактор на атомната централа.

Той подчерта, че ключова роля за успеха за изграждането на този проект, е той да бъде подкрепен с национален консенсус. По думите на Кърст в енергетиката в България има добра история, ясна стратегия да продължи да се използва в бъдеще атомната енергия. Той добави, че всички политически партии изказват подкрепата си за 7-ми реактор в "Козлодуй".

"Както и да свършат изборите, според нас, проектът с решението на "Уестингхаус", ще продължи", убеден е Кърст. Той добави, че в момента компанията оценява дали този проект може да направи инвестицията устойчива.

Компанията в момента преговаря да инвестира в този проект и оценява всички потенциални български фирми, които биха съдействали в изграждането му, както и какви са възможностите да се пренесе технологията, да се обучат бъдещите оператори на технологията и да се използват наличните български активи.

По думите на Кърст реакторът за "Козлодуй" е единственият в света, който е проектиран да издържа и на самолетна катастрофа, и на такива силни земетресения, като във Фукушима, предаде "24 часа".

От "Уестингхаус" казват, че преговорите с българските партньори са много резултатни. "Надявам да можем да постигнем като резултат "Уестингхаус"да вземе окончателно решение да направи тази инвестиция. Бихме желали това решение да се вземе по-скоро, но все още се работи по въпроса", уточни Кърст и добави, че проектът за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е в съзвучие с изискванията на Европейския съюз.

Водещи

Най-четени