Пред подписване на нов договор за доставки на газ сме 18.10 | 12:54

Делян Добрев насърчи бизнеса в Ямбол да кандидатства по програми

От Елена Кирилова

На финалната права сме на преговорите по подписването на нов договор за доставки на газ след първи януари, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус”.

Днес (18 октомври) Добрев посети Ямбол, където откри информационен ден по програмата "Енергийна ефективност и зелена икономика”.

До момента по програмата и по ОП "Развиеито на конкурентоспособността на българската икономиак 2007-2013” са внесени седем проектни предложения.

Добрев отправи призив към местния бизнес да кандидатства, тъй като именно по тази програмата проектните предложения се разглеждат непосредствено, след като бъдат получени, а не се чака краен срок за набиране на още предложения.

Благодарение на това първите кандидатствали имат по-голям шанс да получат безвъзмездна помощ от Европейския съюз. Възможност за това има както малкият, така и средният бизнес. Спечелилите получават 50% безвъзмездна помощ от стойността на свой инвестиционен проект. Финансовата помощ може да достигне и до 2 млн. лв., тъй като няма минимален размер на отпусканата помощ за проект.

Удобството за бизнеса идва от това, че процедурите по програмата са изключително орпостени и са съкратени административните изисквания. Добрев изрази увереността си, че през следващите месеци в министерството ще постъпят стотици проектни предложения. По програмата са осигурени 150 млн. евро безвъзмездно финансиране и 150 млн. евро под формата на кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Министърът подчерта, че България е на последно място в Европейския съюз по енергийна ефективно в предприятията означава, но чрез мащабната програма има надежда компаниите да се възползват от възможностите, които предоставя и да се модернизират по най-бързия начин. Благодарение на това те ще станат по-конкурентоспособни.

Водещи

Най-четени