Предлагаме на Русия съвместни производство на кораби и хайтек изделия 16.06 | 15:43

Искаме отново да правим и части за камионите „Камаз“

От iNews.bg

Организиране на съвместни българо-руски производства на високотехнологични изделия и такива с голяма добавена стойност, които да се реализират на пазарите в Русия, ЕС и в трети страни, предложи министърът на икономиката Божидар Лукарски на срещна с министъра на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров. Разговорът между двамата министри бе в рамките на 20-я юбилеен Петербургски международен икономически форум, който се провежда от 16 до 18 юни в Санкт Петербург. Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на взаимната търговия.

"Готови сме да окажем съдействие за организиране на съвместни производства", увери министър Лукарски. По-конкретно той предложи съвместно производство на морски съдове и плаващи платформи.

Министър Лукарски информира руския си колега за резултатите от проведено заседание на работната българо-руска група по корабостроене и изтъкна, че страната ни е заинтересовани българските корабостроители да произвеждат плавателни съдове и оборудване за тях, както и да извършват ремонти на съдове и плаващи платформи с руската страна. Министърът на икономиката постави и въпросът за възстановяване на кооперираното производство на двигателни мостове за "Камаз" в България.

Двамата министри се съгласиха, че едно от перспективните направления за развитието на двустранното сътрудничество с Русия е това на регионално ниво. Обсъдени бяха начините за изпълнение на споразумението за взаимна търговия между субекти на Руската федерация по региони и България. Отбелязано бе, че за двете държави тази тема е особено важна за постигане на икономически растеж.

Министър Лукарски също така изтъкна необходимостта от по-пълноценно използване на възможностите на българския Център на промишлеността в Москва, чрез който могат да бъдат организирани повече съвместни бизнес форуми и участия в изложения.

Водещи

Най-четени