Представяме на ЕС идеята за газов хъб в България 12.01 | 11:45

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с еврокомисаря по енергийните въпроси в Брюксел

От iNews.bg

България ще обсъди в Брюксел възможността за изграждането на газов хъб на територията на страната, както и възможностите за възобновяването на проекта "Набуко-запад". Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с Марош Шефчович и ще го запознае с проблемите в енергийния сектор, както и с обстоятелствата около газопровода "Южен поток".

Очаква се идната седмица Шефчович да участва в конференция в Москва. Поради тази причина Борисов ще се срещне предварително с него и двамата ще коментират спреният проект, съобщава в-к "Стандарт". 

От Европейския съюз (ЕС) настояват интерконекторните връзки в Югоизточна Европа да бъдат изградени възможно най-бързо. Заедно с това страните-членки поставят акцент върху важността на газовите връзки на България с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия. 

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че при сегашните условия Русия няма да строи проекта "Южен поток" и планира да изгради газопровод до Турция, като на турско-гръцката граница може да бъде създаден енергиен център за доставки на газ в Европа. 

Малко след това излезе информация, че България, Гърция и Турция са се споразумяли да изграждат съвместно алтернатива на "Южен поток". Проектът "Вертикален газов коридор" предвижда да свързва газопреносните мрежи на трите страни. По него ще може да се подава синьо гориво в обем от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Според идеята източниците на природен газ ще бъдат гръцкият завод за втечнен газ в Ревитуса и планираният Трансадриатически газопровод, който ще пренася каспийски газ.

Водещи

Най-четени