Представят новия собственик на ТЕЦ "Марица Изток 3" 03.11 | 09:41

Предприятието вече се нарича "КонтурГлобал Марица Изток 3"

От Деляна Петкова

На официална церемония днес (3 ноември) ще бъде представен новият собственик на ТЕЦ "Марица Изток 3", става ясно от съобщение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Предприятието вече е преименувано на "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Както подсказва и името, новият собственик на съоръжението е американската енергийна компания ContourGlobal. Основната ѝ дейност е свързана с управление и развитие на електро- и топлоцентрали.

iNews припомня, че в средата на март бившият собственик, италианската Enel, успя да продаде топлоцентралата на ContourGlobal за сумата от 230 млн. евро. За продажбата на ТЕЦ-а се говореше от години, като сред спряганите имена за купувачи се появи дори и руската "Интер РАО".

Сделката с американската компания беше финализирана в края на юни. В изпълнение на договорките ContourGlobal вече притежава целия акционерен капитал на регистрираните в Холандия компании Maritza East III Power Holding BV и Enel Maritza O&M Holding Netherland BV.

Тези компании притежават съответно 73% от акционерния капитал на българската компания "Енел Марица Изток 3” АД, собственик на топлоцентрала на лигнитни въглища (ТЕЦ "Енел Марица Изток 3”) и 73% от акционерния капитал на българската компания "Енел Оперейшънс България” АД, която отговаря за експлоатацията и поддръжката на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3”.

Най-четени