Предупрежденията срещу пушенето - нарушение на свободата на словото? 24.08 | 18:47

Мнението е на няколко тютюневи компании в САЩ

От Ивайло Ачев

Тютюневите компании в САЩ се превърнаха в поредната корпоративна група, която поиска да има правото да се възползва от принципа за "свобода на словото", предаде Ройтерс.

През миналата седмица няколко американски тютюневи компании, начело с бранд на Imperial Tobacco, заведоха дело срещу Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA). Те се позоваха точно на принципа "свобода на словото" по отношение искането на FDA да бъдат въведени повече графични и картинни предупреждения на цигарените кутии за вредите от тютюнопушенето.

Според американски юристи това дело има потенциал да достигне до Върховния съд на САЩ. Именно най-висшата американска съдебна институция на няколко пъти отсъди в полза на бизнеса по казуси, свързани със "свободата на словото". През миналата година например съдът постанови, че американските корпорации имат право да дават средства за предизборни кампании на федерално ниво както в полза на даден кандидат за изборна длъжност, така и против някой кандидат.

Интересен аспект в принципа "свобода на словото" е и становището на американските кредитни агенции, че оценката за развитието на щатската икономика, която те дават, е "мнение" и като такова то е защитено от Първата поправка на американската конституция по отношение свободата на словото.

Засега отвъд Океана битува мнението, че съдебната власт няма да погледне с добро око на заобикалянето на новите наредби, които заклеймяват вредите от тютюнопушенето. Искът на тютюневите компании R.J. Reynolds, Lorillard, Liggett Group и Commonwealth Brands (бранд на Imperial Tobacco Group) тепърва ще се гледа на първа инстанция, т.е. потенциално могат да минат години, преди да стигне до Върховния съд на САЩ.

Водещи

Най-четени