През 2050 г.: 25% от тока в света ще се произвежда от АЕЦ 14.05 | 12:19

Общо 55 нови реактора заработват за 5 години, догодина 15 на сто от тока по света ще е ядрен

От Кристиан Костурков

Сериозно развитие на ядрената енергетика предвиждат световни експерти в областта. Това стана ясно по време на официалното откриване на международната конференция "Атомекспо 2018", която започна тази сутрин в Сочи, Русия. "Целта, за която работим в момента, е през 2050 г. 25% от енергията в света да бъде генерирана от ядрени централи. Това обаче изисква от нас много усилия. Това означава нови държави ще се присъединяват към атомния отрасъл, да се развива международното сътрудничество и да се осъществяват нови партньорства, които да разрешават възникващите проблеми", каза генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризлинг.

Тя отбеляза, че реално и в момента атомната енергетика в света се развива доста серизоно. "Ако погледнем последните няколко години, от 2014 до 2019 г., за тези 5 години са изградени или в процес на изграждане 55 нови реактора в 12 държави. Много от които които вече са включени към енергината мрежа или съвсем скоро ще бъдат", допълни Ризлиг. Тя отбеляза и че въпросните ядрени блокове са изградени по 19 различни дизайна и технологии. Според думите й тези 55 реактора, чиято обща мощност е 55 гигавата, означават, че догодина делът на ядрената енергия в общото енергийно производство ще бъде 15%.

"Ако искаме да служим добре на своите държави и народи, на нашата планета, за благото на устойчивото развитие, за благото на борбата с климатичните промени, всички сме длъжни да работим заедно и да работим повече", подчерта Ризлинг. И допълни, че към момента Международната ядрена асоцияация има 180 членове, но те ще се увеличават.

Без атомна енергетика няма как да бъдат постигнати и екологичните цели на съвременния свят, изразяващи се в намаляване на замърсяващите производства и замяната им с чисти енергийни източници, които изхвърлят малко или никакви вредни газове, подчераха в обръщенията си генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано и председателят на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) Жак Регалдо.

"Ядрената енергетика е технологията, която работи с най-ниско ниво на генериране на въглероден диоксид. МААЕ помага на държавите, които искат да развиват атомна енергетика, да го направят чрез най-сигурните технологии. Много ще бъде сложно, без развитие на ядрени мощности, да постигнем онези цели за намаляване на изхвърлянето на въглероден диоксид. И ако ядрената енергетика не се развива за сметка на други енергийни производства", каза Амано.

Той подчерта и голямата роля на "Росатом" в тази връзка, като отбеляза, че компанията се явява един от световните лидери в сектора, развиващ дейност в над 30 държави по света. "В тези страни, които посещавам, виждам как компанията работи по атомни централи, ускорители, изследователски реактори, циклотрони... В МААЕ оценяваме високо работата с "Росатом", както и с останалите доставчици в ядрената енергетика в света. Затова и този форум е глобално партньорство на общите успехи", заключи Амано.

"В днешния променящ се свят и динамична ситуация глобалната ядрена индустрия се свързва с новите предизвикателства. Заради огромната нужда за намаляване на емисиите парникови газове, най-вече въглероден дикосид, много държави преразглеждат своята енергийна стратегия и баланси (миксове – бел.ред.). Ядрената енергетика представлява именно една от възможностите за провеждане на политика за намаляване на СО2", каза Жак Регалдо.

Той подчерта, че освен това в ярдената сфера расте конкуренцията, расте натискът от страна на икономическите фактори. Затова атомната енергетика постоянно трябва да доказва своята ефективност, приложимост и привлекателност.

"Не на последно място за ядрената индустрия е от значение и как се приема от обществото. Много са предизвикателствата, които непрекъснато трябва да имаме предвид от гледна точка на променящия се конспект и развитието на енергетиката, включително атомната. Но едно нещо остава без промяна – проиритетът за безопасни ядрени технологии. Именно това е един от основните приоритети и на нашата организация (WANO – бел.ред.) – да направим наистина безопасно и сигурно развитието на ядрената енергетика", каза Регалдо.

Той, както и останалите, подчерта, че повишаването на стандартите за сигурност изисква глобално партньорство. И този прогрес трябва да бъде подкрепен от всички, да бъде колективен, да се постигне със съвместни усилия.

Тазгодишното юбилейно десето "Атомекспо 2018" се провежда под мотото "Глобално партньорство – общ успех". "Днес за решението на ключовите задачи на ядрената енергетика – осигуряването на енергийна сигурност, стабилност на доставките и екологичност, особено значение придобива глобалното партньорство и иновациите. Ние сме убедени, че движението напред към по-нататъшното развитие на мирната ядрена енергетика, към зеления енергиен баланс, е възможно само с обединени усилия", каза генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов. Той допълни, че на форума има представители на 68 държави, а само делегатите са над 3000. "Сигурен съм, че заедно ще построим чиста, екологично привлекателна и икономически изгодна енергетика за нашата планета", каза при откриването на форума Лихачов.

Водещи

Най-четени