Прекратявате предсрочно договора си с мобилен оператор - плащате 50% 09.01 | 10:32

Операторите няма да имат право да налагат по-голяма неустойка, според промени в закона

От Ралица Стоянова

Мобилните оператори няма да имат право да налагат повече от 50% от стойността на месечната такса към потребителя като неустойка, ако предварително прекрати договора си. Това е предвидено в Закона за електронните съобщения, обясни ресорният министър Ивайло Московски пред TV7.

Операторите ще трябва също така задължително да известяват потребителите с SMS за това, че навлизат в чужда територия или са в гранична зона, където е възможно да имат роуминг. Санкцията ще бъде до 10 000 лева, ако не го направят.

БДЖ е подало иск в Министерството на транспорта за увеличаване с 5% на цената на билетите. Министерството скоро ще излезе със становище, като най-вероятно ще потвърди поскъпването, каза Московски.

Относно новото разписание на БДЖ, което предизвика недоволство, Московски обясни, че в повечето райони е върнато старото разписание на влаковете. Причината за промените са били недостига на влакове. Сега обаче бързи влакове се движат като пътнически.

Намалени са критериите за участниците в приватизацията на БДЖ "Товарни превози". Министърът не се ангажира с прогнози колко трябва да се вземат. Всяка цена над 200 млн. лева би била успех. "Приватизацията на БДЖ "Товарни превози" не е самоцел. Тя е единственото нещо, което може да спаси БДЖ, тъй като дружеството има 750 млн. лева дългове.

Водещи

Най-четени