Премахват данъка върху лихвите по влоговете 02.07 | 13:45

Това е възможно най-несправедливият данък на "вицепремиера слънце", коментира Дора Янкова

От Елица Елефтерова

Данъкът върху лихвите по влоговете, въведен по идея на финансовия министър от кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков, ще отпадне в началото на 2014 година, съобщава bTV, цитирайки депутата от Коалиция за България Дора Янкова.

По думите ѝ това е възможно най-несправедливия данък на "вицепремиера слънце", тъй като е върху честно изкарани пари с платени данъци от българските граждани. Налогът върху лихвите по депозитите в размер на 10% действа от 1 януари тази година.

"Този данък е още едно доказателство, че ГЕРБ стовари кризата върху най-бедните и честни българи и затова смятаме да отпадне", смята Янкова.

Според червения депутат истинският проблем в момента са милиардите в офшорни сметки, за които не се плащат данъци.

Янкова анонсира и приемането на три важни закона.

Първият предвижда преференции за работодатели, които наемат на първо работно място младежи до 29 години.

"Държавата ще поеме част от осигуровките, като благодарение на премиера Пламен Орешарски и лидера на ПЕС Сергей Станишев ЕС ще отпусне 160 млн. евро за програмата", се посочва в съобщение на пресцентъра на Дора Янкова.

В Кодекса за социално осигуряване от 2014 г. ще се преустанови нарастването на възрастта за пенсиониране. Същевременно ще се дадат възможности за по-ранно пенсиониране при недостиг от 2 години стаж и възраст. Предстои и връщане на "Швейцарското правило" за индексация на пенсиите, а до края на седмицата ще стане ясно и какви ще бъдат коледните добавки за пенсионерите.

Янкова обяви, че се готвят промени на лобистки текстове в 64 закона, приети от ГЕРБ, които обслужват монополите, олигарсите, но ощетяват държавата и гражданите.

В областта на горите се премахват посредниците при добива и обработката на дървесина. Също така ще се даде достъп на гражданите до горите, както и възможността отново да добиват сами дърва за огрев, а не чрез фирми.

Най-четени